وقتی نوجوانان انتخاب ها یا رفتار خود را تغییر می دهند تا با آنچه که دوستان شان انجام می دهند همخوانی داشته باشد، آن ها به فشار همسالان پاسخ می دهند. فشار همسالان اغلب با پیامدهای منفی نرفتن به مدرسه، پوشیدن لباس های زننده، یا مصرف الکل و مواد مرتبط است. با این حال، بسیاری از والدین نمی دانند که فشار همسالان نیز می تواند تأثیر مثبتی داشته باشد. به دلیل بلوغ شناختی و عاطفی، نوجوانان می توانند یکدیگر را به اتخاذ تصمیمات عاقلانه و منصرف کردن یکدیگر از انتخاب های مضر، تشویق کنند. از آنجا که برای نوجوان مهم است که در گروه همسالان پذیرفته شود، ممکن است تصمیم بگیرد که همان سرگرمی ها و فعالیت هایی که دوستانشان انجام می دهند، شرکت کند. به طور کلی، نوجوان جذب گروه های همسالانی می شود که علائق و فعالیت های مشترک، زمینه های فرهنگی مشابه و نقطه نظرهای مشابهی از زندگی داشته باشند. اما غالب اوقات، چرا که نوجوان در حال آزمودن هویت خود است، ممکن است جذب گروه هایی با علائق بسیار متفاوت شود.
گروه های همسالان نوجوانان بسیار متفاوت از چرخه دوستان دوران کودکی است. به عنوان مثال، گروه های همسالان نوجوانان روابط نزدیک تر و محکم تری دارند. این افزایش انسجام گروهی به دلیل تغییر کیفیت روابط نوجوانان است. افزایش آسیب پذیری و نزدیکی عاطفی روابط همسالان نوجوان نیازمند اعتماد بیشتری است؛ بنابراین تعهد و وفاداری بیشتری نسبت به گروه همسالان وجود دارد. انسجام گروهی هم برای ایجاد حس ایمنی بین فردی و حفاظت عمل می کند. زمانی که نوجوانان دوستان خوبی داشته باشند که همیشه به هم وفادار هستند، احساس امنیت بیشتری می کنند و از سیستم حمایت اجتماعی خود مطمئن هستند. با این حال، افزایش وفاداری و انسجام که از ویژگی های گروه همسالان نوجوان است، به ویژه در سال های اولیه و میانی نوجوانی می تواند منجر به مشکلات متعدد شود. دسته ها ممکن است تشکیل شود و برخی از کودکان به ناچار کنار گذاشته خواهند شد. این نوع عدم پذیرش به خصوص برای کودکان بسیار حساس، اغلب بسیار دردناک است. سایر اوقات، ممکن است گروه های نوجوانان به دلیل علائق و ویژگی های شان برچسب منفی بخورند، تنش و درگیری بین گروه ها را ایجاد کنند. تعارض و شدید در میان دوستان گروه های مختلف نیز ممکن است رخ دهد.
یکی دیگر از مشکلات مرتبط با گروه همسالان نوجوانان این است که این گروه ها می توانند منجر به قلدری شوند. این امر ممکن است زمانی رخ دهد که مقادیر متفاوتی از قدرت بین گروه ها یا بین اعضای گروه وجود داشته باشد. نابرابری در قدرت ممکن است شامل قدرت فیزیکی، ذهنی، اجتماعی و یا مالی باشد. تحقيقات انجام شده در دهه اخير نشان داده است که رفتارهاي قلدري با مشکلات جدي و طولاني مدت عاطفي و رفتاري براي هر دوی قربانيان و عاملان قلدری، از جمله علائم افسردگی و خودکشی، مرتبط است.
به طور خلاصه، در دوران نوجوانی، تعداد دوستی های نزدیک کاهش می یابد، اما کیفیت این روابط بیشتر آسیب پذیر، خوش باورانه و صمیمانه می شود. در عین حال، با گسترش شبکه های اجتماعی جوانان به دلیل فنآوری های ارتباطی پیشرفته، فعالیت های اجتماعی جدید، تجربیات آموزشی جدید و اشتغال، تعداد آشنایان تصادفی همچنان رو به افزایش است.
https://www.mentalhelp.net/articles/teens-and-peer-relationships/
آخرین ویرایش در 20/04/1398